Instagram Facebook
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid

Mindre kirurgiska ingrepp

TESA/PESA ochTESE: kirurgisk behandling av manlig infertilitet

iVF Riga-kliniken erbjuder modern behandling av manlig infertilitet i svåra fall med hjälp av toppmodern teknik. Med TESA/PESA- och TESE‑behandlingarna av manlig infertilitet används en särskild metod att aspirera spermier för insemination. Dessa ingrepp görs vanligtvis på samma dag som kvinnans punktion (äggextraktion). Metoden går bara att använda om det finns spermier i testikelvävnaderna. Ju mer rörliga spermierna som aspireras är, desto bättre är chanserna för att befruktningen ska lyckas.

TESA/PESA‑behandling

Om du fått diagnosen obstruktiv azoospermi (vilket innebär att den reproduktiva kanalen är tilltäppt eller inte har utvecklats) kan vi erbjuda ett TESA- eller PESA‑ingrepp.

TESA/PESA‑metoden innebär aspiration med kanyl. TESA – spermieaspiration från testiklarna med nål. PESA – extraktion av sperma från bitestiklarna med kanyl. TESA/PESA‑ingreppet är en mycket enkel och snabb metod som utförs under lokalbedövning eller narkos. Spermierna samlas in så att det blir möjligt för dig att bli pappa med ditt egna biologiska material.

TESE (spermieaspiration från testiklarna)

Om du har fått diagnosen icke‑obstruktiv azoospermi, vilket innebär att mycket få spermier produceras och de inte kan ta sig ut från testiklarna, behövs ett något mer komplext tillvägagångssätt. TESE – kirurgisk spermieaspiration från testiklarna eller öppen biopsi. TESE‑metoden innebär en testikelbiopsi där ett litet snitt görs i testiklarna för att aspirera spermierna. Detta gör det möjligt att samla in tillräckligt med biologiskt material för att en specialist ska kunna undersöka det i mikroskop och bestämma spermiernas livskraft och kvalitet. Ingreppet tar 45–90 minuter och kan göras med lokalbedövning, narkos eller ryggbedövning. Under dessa omständigheter finns spermier i cirka 50 % av fallen som sedan kan användas för befruktning av partnerns ägg.

Efter extraktionen stängs snitten och du kan åka hem samma dag. Obehag i testiklarna kan kvarstå en till fyra dagar efter biopsin. Om du följer läkarens rekommendationer är risken för komplikationer minimal. Dagen efter operationen får du komma på en inbokad kontroll då förbandet även byts. Efter operationen ska du undvika fysisk aktivitet och samlag i sju dagar.

phone

Ring oss (Arbetstid 09:00 - 17:00)

(+371) 67 111 117 (+371) 25 641 022
mail

Skriv till oss

ivfriga@ivfriga.eu
Kundundersökning
 
Copyright 2024, iVF Riga.
Webbplatsutveckling: