Instagram Facebook
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid

Urologi

1. Omskärelse eller kirurgisk borttagning av förhuden

iVF Riga erbjuder omskärelse eller borttagning av förhuden på vår klinik.

Vad är omskärelse?

Omskärelse är kirurgisk borttagning av förhuden. Det kan utföras i medicinskt eller rituellt syfte.

Operationen kan utföras i syfte att bli av med obehag på grund av förhudsförträngning som gör att det inte går att dra tillbaka förhuden över ollonet. Det rekommenderas även vid kroniska inflammationer i förhuden och ollonområdet, vid förhudstumörer och i kosmetiskt syfte.

Hur går operationen till?

Ingreppet tar 30–60 minuter och utförs med lokalbedövning, narkos eller ryggbedövning.

Under operationen görs ett snitt i förhuden runt ollonet. Därefter sys snittet igen och du kan åka hem samma dag.

Efter operationen

Du kan känna visst obehag i penis i två till sju dagar. Om du följer läkarens rekommendationer är risken för komplikationer minimal.

Dagen efter ingreppet får du komma på en inbokad kontroll då förbandet även byts. Under den postoperativa perioden ska du undvika fysisk och sexuell aktivitet i 14–20 dagar.

På iVF Rigas andrologi- och urologicentrum utför vi omskärelser. Boka tid på (+371) 67 111 117; (+371) 25 641 022; eller ivfriga@ivfriga.eu

2. Excision av hydrocele och plastikkirurgi

iVF Riga erbjuder excision av hydrocele och plastikkirurgi.

Vad är hydrocele?

Hydrocele är en ansamling av vätskor (ofta flera centiliter) mellan testikelmembranen på grund av reflux (bakåtflöde) i lymfkärlen. Hydrocele kan vara ärftligt eller förvärvat. Ansamlingen växer ofta långsamt och ger inga symtom förutom att det syns. Svårare hydrocele ska opereras.

Hur går operationen till?

Det kirurgiska ingreppet tar 30–60 minuter, och utförs antingen i narkos eller med ryggbedövning.

Under operationen görs ett snitt på 7–10 cm i pungen för att avlägsna hydrocelen. Därefter sys det ihop och du kan åka hem samma dag.

Efter operationen

Du kan uppleva visst obehag i pungen under de första två till fyra dagarna. Om du följer läkarens rekommendationer är risken för komplikationer minimal.

Dagen efter operationen får du komma på en inbokad kontroll då förbandet även byts. Efter operationen ska du undvika fysisk och sexuell aktivitet i 7–10 dagar.

På iVF Rigas andrologi- och urologicentrum utför vi excision av hydrocele och plastikkirurgi. Boka tid på (+371) 67 111 117; (+371) 25 641 022; eller ivfriga@ivfriga.eu

3. Laparoskopisk rekonstruktion av pungåderbråck (varikocele)

Vad är pungåderbråck?

Pungåderbråck är en onormal förstoring av testikelvenerna. Det är en ganska utbredd sjukdom som diagnostiseras hos 10–15 % av alla män. Pungåderbråck ökar temperaturen i testiklarna och stör spermieutvecklingen, vilket kan leda till manlig infertilitet (förekommer hos 40 % av alla manliga patienter med infertilitet). Svårare pungåderbråck kan leda till förtvining av testiklarna. Pungåderbråck orsakar sällan smärta.

Symtom på pungåderbråck

  • Palpabel venös ”knöl” i pungen ovanför testiklarna
  • Ibland kan en tyngd i testiklarna upplevas, särskilt under samlag eller fysisk aktivitet
  • Förminskad testikel vid svårare pungåderbråck
  • I sällsynta fall smärta eller obehag i testiklarna och ljumskkanalen under fysisk aktivitet eller när du hostar

Om du upplever något av dessa symtom ska du uppsöka androlog eller urolog.

iVF Rigas andrologi- och urologicentrum erbjuder en minimalt invasiv endoskopisk operation: laparoskopisk rekonstruktion av pungåderbråck.

Hur går operationen till?

Vid en laparoskopisk rekonstruktion av pungåderbråck görs små snitt i magen för att sätta in ett endoskop med en kamera och mycket tunna särskilda instrument som används av den urologkirurgen för att isolera och underbinda de förstorade venerna. Operationen tar 15–20 minuter. Ingen särskild förberedelse krävs. Du behöver inte stanna på kliniken längre än en dag.

Fördelar med laparoskopisk rekonstruktion av pungåderbråck

Eftersom denna minimalt invasiva operation inte kräver något stort snitt är det mindre traumatiskt. Det orsakar inga blödningar och tar inte lång tid. Efter operationen upplever du inte någon stark smärta, utan eventuellt bara ett lätt obehag. Du behöver inte stanna på kliniken under någon längre tid (oftast bara en dag), och du kan snabbt återgå till ditt arbete.

Återhämtningsperioden efter ingreppet varar cirka tre till fyra veckor. Under denna period ska du undvika all sexuell aktivitet samt kryddig och salt mat. Begränsa även din fysiska aktivitet.

4. Excision av spermatocele

Vad är spermatocele?

Spermatocele är en eller flera cystor (vätskefyllda hålrum) som utvecklats i bitestiklarna. Spermier som har slutfört sin mognadscykel i testiklarna hamnar i bitestiklarna där deras slutliga mognad sker under det att de rör sig från bitestikelns huvud till dess kropp och senare till dess svans (där de ansamlas och väntar på utlösning).

Hos många män (ungefär 30 % av alla män) finns små cystor med spermier. De är ofta små och fyllda med lymfvätska; dessa orsakar inte några problem. De kan vara ärftliga eller förvärvas under livet (till följd av testikelskada). Det gör sällan ont, men ofta finns en mindre eller större ”knöl” ovanför testiklarna.

Ibland kan dessa cystor vara mycket stora eller varbildande, och störa bitestikelns normala funktion under spermieutvecklingen. Om du har hittat en sådan ”knöl” strax ovanför en testikel, kontakta en androlog vid iVF Rigas andrologi- och urologicentrum. Vi kommer då att göra en ultraljudsundersökning av pungen för att avgöra om cystan bör tas bort kirurgiskt med hjälp av excision av spermatocele.

Hur går operationen till?

Ingreppet tar 30–60 minuter, och utförs antingen i narkos eller med ryggbedövning.

Dagen efter ingreppet får du komma på en inbokad kontroll då förbandet även byts. Efter operationen ska du undvika fysisk och sexuell aktivitet i 7–10 dagar.

phone

Ring oss (Arbetstid 09:00 - 17:00)

(+371) 67 111 117 (+371) 25 641 022
mail

Skriv till oss

ivfriga@ivfriga.eu
Kundundersökning
 
Copyright 2024, iVF Riga.
Webbplatsutveckling: