Instagram Facebook
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid

Komplett gynekologisk undersökning

Komplett gynekologisk undersökning (rådgivning + amerikansk examen + blodprov vid behov )

Vanligtvis består den av flera steg:

1. Läkarsamtal med patienten

 • Vanligtvis ställda frågor handlar om:
 • Ditt hälsotillstånd
 • Besvär
 • Använda preventivmetoder
 • Menstruationscykeln (dess längd och särskilda funktioner)
 • Du kommer att uppmanas att berätta om kroniska och tidigare sjukdomar, operationer, tidigare graviditeter och förlossningar (om du haft dem) - deras gång och särskilda egenskaper etc.

2. Undersökning i gynekologisk stol

  • Undersökning av det yttre underlivet, utvärdering av lymfkörtlar.

Undersökning med en vaginal spegel (läkaren infogar det sterila medicinska instrumentet - vaginal spegel – i slidan och med dess hjälp kommer slidan och livmoderhalsen att undersökas, samtidigt som cellprover tas). Denna metod möjliggör att utvärdera strukturen på vagina och livmoderhalsen samt att hitta möjliga sjukdomar. Vanligtvis medför denna process inte obehag för kvinnan; Det kan uppstå om en patologisk process infinner sig eller om kvinnan är rädd / nervös. På grund av det är hennes muskler spända som skulle störa undersökningen.

  • Undersökning av bäcken

Detta genomförs för kvinnor som har ett sexualliv. – läkaren för in hennes/hans långfinger och pekfinger tillsammans av en hand in i kvinnans vagina, och får hjälp av den andra handen som placeras på den främre bukväggen , han/hon kommer att palpera livmodern samt livmoderbihanget. Metoden lämpar sig perfekt för att upptäcka sjukdomar i livmodern, äggledaren samt även ge diagnos på graviditeten etc.

 • För kvinnor som inte haft sex utförs undersökningen på ett annat sätt - läkaren för in pekfingret av en hand in i kvinnans ändtarm och tar hjälp av den andra handen som placeras på den främre bukväggen, han/hon kommer att palpera livmodern samt livmodersbihanget.
 • I vissa fall, som en ytterligare metod – ändtarmsvaginal undersökning genomförs (genom vaginan och ändtarmen samtidigt) – det rekommenderas för kvinnor på 30 år och uppåt.

3. Ultrajud

 • UL-undersökning av organen vid det mindre bäckenet genomförs för kvinnor på transabdominalt sätt (genom främre bukväggen) eller transvaginalt sätt (genom slidan). Med hjälp av transvaginala amerikanska diagnostiker är det möjligt att upptäcka icke-maligna och maligna formationer i livmodern och äggstockarna, urinrörssjukdomar, inflammationsprocesser , urineringsstörningar och orsaker till urininkontinens, tidig graviditet samt för att övervaka äggstockens follikulära anordningar under behandling av infertilitet. För bra resultat av de transabdominella amerikanska diagnostikerna, behövs en full blåsa och man rekommenderas också att dricka 500ml - 700 ml vätska - 2-3 timmar före undersökningen. Det rekommenderas att man genomgår denna undersökning en gång per år, även om det inte finns några befintliga åkommor, för att hitta dolda sjukdomar. (Om dolda redan har hittats, då bör läkaren upprätta en tidsplan för ytterligare undersökningar).

4. Undersökning av mjölkkörtlar

 • Detta är ett obligatoriskt procedur eftersom mjölkkörtlar är ett hormonberoende organ.
 • Det sker när kvinnan placeras liggande eller stående. Läkaren kommer noggrant granska och sedan palpera mjölkkörtlarna, efter att ha utvärderat dess form, struktur, symmetri, känsla för smärta och andra faktorer.

5. Andra tester kan krävas, exempelvis:

Fullständig blodstatus; urinprov; biokemiskt blodprov; blodkoagulogram; olika hormoner testas; blodgrupper, Rh-faktor, Rh-antikroppar (som är viktiga för gravida kvinnor); tester på infektionssjukdomar, etc. - Läkaren som behandlar dig kommer att bestämma nödvändigheten av de tester som anges ovan och dess prestationsplan.

6. Cellprov

  • Onkocitoloģiskās

Onkocytologisk (cervixcytologi eller pap-test)

Onkocytologiskt cellprov är det mest effektiva sättet för diagnostik av livmoderhalsen eller som en metod för upptäckt av cellförändringar, eftersom dessa förändringar skulle kunna vara ett tecken på en tidig livmoderhalscancer. Onkocytoliskt cellprov ger oss möjlighet att få information om förändringar i livmoderhalsen (smalaste nedere delarna av livmodern) (inklusive stadie innan cancer) samt tecken på en tumör. För cellprov kommer en gynekolog att använda spatel eller specialborste - efter att ha tagit flera celler från ytan av livmoderhalsen. Efter det underöks urvalet av celler i laboratorium med mikroskop för att upptäcka eventuella tidiga förändringar. En onkocytologisk undersökning genomföres en gång var 12:e månader, även om det i flera europeiska länder används följande metoder - i de fall då onkocytologiska rapporten är normalt, utföres nästa undersökning först efter tre år med beaktande av att livmoderhalscancer inte kan utvecklas så snabbt.

Mikrobiologisk

Analys av vaginal mikroflora. En gynekolog kommer att ta ett cellprov från det bakre vaginala valvet med hjälp av en spatel eller specialborste. Efter det kommer ett prov av celler att undersökas i ett laboratorium med mikroskop. Denna metod för diagnostik hjäper till i utvärderingen av vaginala inflammationer och infektioner. Med denna hjälp, är det möjligt att hitta svampinfektioner, gonorré, Trichomonas, Staphylococcus och andra smittämnen.

I de fall där det förekommer misstanke om smittämnen som inte förekommer i normala cellprov - ympning kommer att utföras (från livmoderhalsen, bakre vaginala valvet, urinröret etc.) - detta test är mer exakt, vilket ger en möjlighet att finna bästa behandlingen.

7. Andra undersökningsmetoder

Till exempel: hysterosalpingografi, hysteroskopi etc. – vid behov.

phone

Ring oss (Arbetstid 09:00 - 17:00)

(+371) 67 111 117 (+371) 25 641 022
mail

Skriv till oss

ivfriga@ivfriga.eu
Kundundersökning
 
Copyright 2024, iVF Riga.
Webbplatsutveckling: