Instagram Facebook
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid

Diagnos av manlig infertilitet

Vīriešu neauglības diagnostika

Manlig infertilitet

Till skillnad från vad många tror är infertilitet lika vanligt hos män som hos kvinnor. I dag vet vi att kvinnlig infertilitet är orsaken till svårigheterna att bli gravid i omkring 40 % av fallen. I cirka 40 % av fallen kan det bero på förändringar i mannens hälsa, men för vart femte par är orsaken till infertilitet att både mannen och kvinnan har fertilitetsproblem. I tio procent av fallen kan man inte identifiera orsaken. Enligt experter är omkring tio procent av alla gifta par i Europa infertila. En växande andel manlig infertilitet i äktenskapet märks särskilt. Enligt de senaste uppgifterna har männens ”bidrag” till infertilitet i äktenskapet börjat överstiga kvinnornas. Under de senaste 20 åren har det ökat från 30 % till 50 % och fortsätter att öka.

Andrologi handlar om diagnos och behandling av manlig infertilitet.

Områden inom andrologi (diagnostik och behandling av manlig infertilitet):

  • Den manliga fertilitetsfunktionen och dess förändringar
  • Hypogonadism – kliniskt syndrom som påverkar hjärt‑kärlsystemet, centrala nervsystemet, det muskuloskeletala systemet och fortplantningssystemet på grund av brist på manligt könshormon (testosteron).
  • Preventivmedel för män
  • Erektil dysfunktion
  • Åldrandet och åldersrelaterade störningar i fortplantningssystemet
  • Störningar i det manliga fortplantningssystemet, inklusive sexuellt överförbara sjukdomar.

Ytterligare diagnostiska metoder för en mer exakt diagnos:

  • Seminogram (klinisk spermaanalys);
  • Hormonprover
  • Diagnos av sexuellt överförbara sjukdomar
  • Testning för ämnesomsättningssjukdomar
  • PSA‑test (prostataspecifikt antigen)
  • Ultraljudsundersökning (testikelultraljud, dopplerundersökning av penis)

Hormonprover

Ett blodprov tas för att bestämma halten av manligt könshormon (testosteron). Dessutom kan man vid behov bestämma halten av prolaktin, follikelstimulerande hormon (FSH), luteiniserande hormon (LH), somatotropinbindande globulin (SHBG), östradiol och inhibitor B. Med tanke på de dagliga fysiska fluktuationerna av testosteronhalten, ska hormonprover tas så tidigt som möjligt, före kl. 09:00.

Diagnos av sexuellt överförbara sjukdomar

För att ställa diagnos på en sexuellt överförbar sjukdom tas ett prov från urinröret med provpinne. Kom ihåg att inte gå på toaletten minst fyra timmar före provtagningen.

Ämnesomsättningssjukdomar

Efter 35 års ålder blir det så kallade metaboliska syndromet den allra vanligaste somatiska orsaken till erektil dysfunktion. Dessutom kan rökning, högt blodtryck och viktökning leda till att störningar i fett- och kolhydratomsättningen och nedsatt testosteronkänslighet hos kroppens celler. Blodprov kan identifiera olika ämnesomsättningssjukdomar hos män som lider av erektil dysfunktion. I detta fall ska provet tas på fastande mage.

PSA‑test

PSA är ett prostataspecifikt antigen. Det är ett prostataprotein som finns i sädesvätskan och bidrar till likvefaktionen i slidan efter utlösning, vilket i sin tur gör spermierna rörliga. PSA finns i vissa mängder i serum hos män. Med PSA‑halten fastställs prostatans tillstånd hos män efter 50 års ålder, men i vissa fall även efter 40 års ålder. PSA är specifikt för prostata snarare än någon särskild sjukdom. Därför kan PSA‑halten inte definieras som normal och bör beaktas tillsammans med en specialist i varje enskilt fall.

iVF Rigas andrologi- och urologicentrum är det enda andrologicentret i Lettland som ackrediterats av European Academy of Andrology.

iVF Rigas andrologi- och urologicentrum är specialiserat på två områden:

  • allmän hälsokontroll för män
  • diagnos och behandling av manlig infertilitet

På iVF Riga-kliniken kan du boka en tid hos dr Ērenpreiss, läkare och med.dr., en internationellt certifierad androlog, medlem av European Academy of Andrology och chef för iVF Rigas andrologi- och urologicentrum.