Seminogram är nödvändigt för att bedöma mäns fertilitetsnivå. Spermaanalys rekommenderas för att kontrollera kvaliteten på mannens spermier. Om ni efter ett år utan preventivmedel inte blivit gravida är spermaanalys ett av de rekommenderade testerna för paret att börja med för att kontrollera den övergripande kvaliteten på spermierna.
Volym: volymen ejakulat i milliliter.
Viskositet: bestämmer spermiernas tjocklek eller konsistens.
Likvefaktionstid: hur lång tid det tar innan sädesvätskan blir flytande.
Agglutination: undersökning i mikroskop för att upptäcka klumpar som kan hindra spermiernas rörlighet.
pH: pH på kvalitetssädesvätska är alkaliskt och skyddar spermierna från kvinnans vaginala flytningar, som har ett surt pH.
Spermiekoncentration: mängd spermier i 1 ml ejakulat.
Spermiernas rörlighet: procentandel spermier med intensiv progressiv rörlighet.
Spermiernas morfologi: procentandelen normalt formade spermier. Spermiehuvudet innehåller genetisk information, så det är väldigt viktigt att det har rätt form.
IgG MAR‑test (blandat antiglobulinreaktionstest): detekterar förekomst av antikroppar mot spermier på spermiernas utsida, som ansvarar för kroppens immunsvar på spermierna.
Vid ICSI görs vid behov ett HBA testu för att välja ut de bästa och mest utvecklade spermierna för efterföljande äggbefruktning.
Spermaanalysen (seminogram) i sig bevisar inte infertilitet, men de erhållna resultaten kan tyda på nedsatt förmåga hos spermierna att befrukta ägget.
Seminogramresultaten kan variera, eftersom de påverkas av många faktorer som alkohol, rökning, ålder, läkemedel och sportaktiviteter.
Resultaten från spermaanalysen gör det möjligt att diagnostisera följande tillstånd:
I dessa fall förklarar andrologen eller fertilitetsspecialisten tillgängliga behandlingsalternativ för dig. Den vanligaste infertilitetsbehandlingen under sådana omständigheter är insemination med ICSI (intracytoplasmisk spermieinjektion). I ett laboratorium väljs de mest rörliga och morfologiskt (och strukturellt) riktiga spermierna ut under mikroskop. Dessa används sedan för befruktning genom att de injiceras in i ägget med en tunn nål. I sällsynta fall, när spermieproduktionen är nedsatt, aspireras spermierna med hjälp av testikelvävnadsbiopsi. De spermier som samlas på detta sätt kan också användas för till ICSI.
För att möjliggöra en exakt och adekvat undersökning av ejakulatet och tolkning av resultatet vid ett sädesvätskeprov är det av yttersta vikt att du förbereder dig på rätt sätt inför insamlingen. Det är även avgörande för diagnos och val av behandling.
Grundläggande regler före insamling av ett sädesvätskeprov:
Testet rekommenderas inte i följande fall:
I alla ovan nämnda situationer bör spermierna samlas in minst 1–2 veckor efter tillfrisknande så att laboratorieparametrarna hinner återgå till normala nivåer och läkemedlet hinner lämna kroppen.
Undvik ansträngande och långvarig fysisk aktivitet en dag före testet, eftersom överbelastning av kroppen, mjölksyreansamling i musklerna och sänkt testosteronhalt kan påverka spermiernas prestanda.
Stress, sömnbrist och känslomässig överbelastning kan orsaka hormonell obalans.
För att få en mer exakt testning rekommenderar vi att provet samlas in direkt på kliniken för att undvika försämring av spermieparametrarna på grund av olika fysiska faktorer under transporten.
För att få det mest korrekta resultatet rekommenderar vi att du gör två spermaprov med tre veckors intervall. Om provresultaten skiljer sig avsevärt görs ett tredje prov.
Läs alla instruktioner och följ dem strikt innan du gör spermaprovet.
Om materialet har samlats in utanför kliniken ska det levereras inom en timme för att säkerställa det önskade temperaturintervallet (20–40 °C). Provet får under inga omständigheter kylas ned under 10 °С.