Instagram Facebook
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid
ivfriga@ivfriga.eu Boka tid

Vad är syftet med spermaanalys?

En spermaanalys utförs för att bedöma manlig fertilitet. Med olika spermietester bedöms och beskrivs de olika parametrarna för spermier. Testresultaten kan dock variera mycket, eftersom det är många olika faktorer som påverkar spermierna, som alkohol, rökning, träning och ålder. För att få de mest korrekta uppgifterna är det lämpligt att göra två spermaanalyser med tre veckors intervall.

För att få korrekta resultat är det viktigt att du förbereder dig för spermietestet på rätt sätt. Resultatet avgör nämligen vilken diagnos du får och om du har behov av behandling. Avstå från sexuella relationer i minst tre till fem dagar, men inte mer än en vecka innan du tar testen, eftersom spermavolymen och antalet spermier i sädesvätskan annars kan minska. En längre tids avhållsamhet kan leda till att mogen sädesvätska dör, vilket gör att resultaten inte återspeglar den faktiska situationen. Avstå även från att röka, äta skräpmat och dricka alkohol, energidrycker och starkt svart kaffe.

Parastā spermaanalys (spermogram) består av en beskrivning av sädesvätskans egenskaper, antal spermier, spermiernas rörlighet och morfologi samt et MAR test. Beskrivningen av sädesvätskans egenskaper inkluderar volym, viskositet, likvefaktionstid, agglutination och pH. Undersökningen av spermiernas morfologi visar procentandelen normalformade spermier. Detta är viktigt eftersom spermiehuvudet innehåller genetisk information. MAR‑testet mäter förekomsten av antikroppar mot spermier på spermiernas yta. Dessa antikroppar ansvarar för kroppens immunologiska svar på spermierna.

Ett komplext spermietest består av spermogram (spermaanalys), spermiefunktionstest och DFI‑test (DNA fragmentation index).

Med ett spermiefunktionstest fastställs spermiernas mognad och förmåga att befrukta ett ägg. Det är bara mogna spermier som kan befrukta ägget, eftersom de har särskilda receptorer på huvudet som gör att de hittar och kan befrukta ägget.

Med ett DFI‑test (DNA fragmentation index) fastställer man hur många spermier som har fragmenterat DNA. Det visar sig i form av ett kromosombrott i båda en eller båda DNA‑strängarna. Om brottet påverkar de gener som behövs för embryots utveckling och implantation kan embryot dö. I vissa fall kan DNA‑fragmenteringen minskas.

Om det inte finns några spermier i sädesvätskan kan du få diagnosen azoospermi.

För att fastställa orsaken till azoospermi kan man göra fruktos och alfaglukosidastester. Med ett fruktostest fastställs mängden fruktos i sädesvätskan. Fruktos ger energi för spermiernas rörlighet och vitalitet, samt bidrar till bildning och utveckling av spermier. Med ett alfaglukosidastest kan man upptäcka eventuell dysfunktion av bitestikelns sekretion och den sänkning av spermiernas kvalitet som det leder till.

Vi rekommenderar konsultation med androlog när du har gjort spermietester. Andrologen kan kommentera resultaten och erbjuda möjliga lösningar på eventuella problem.

phone

Ring oss (Arbetstid 09:00 - 17:00)

(+371) 67 111 117 (+371) 25 641 022
mail

Skriv till oss

ivfriga@ivfriga.eu
Kundundersökning
 
Copyright 2024, iVF Riga.
Webbplatsutveckling: